onsdag 30. april 2014

Igloobygging


Overkommelig igloobygging


Du har kanskje prøvd å bygge igloo? Et tidkrevende og vanskelig prosjekt vil mange si. Mange kommer tilbake fra tur med igloobygging og sier: "Det var gøy, men for et slit. Jeg gjør det aldri igjen."  - Her kommer en liten artikkel om igloobygging som en del av mitt friluftslivstudieved Høgskulen i Volda.
 
Vi sitter i klasserommet på friluftstudiet i Volda. På storskjermen vises en film fra Kanada(youtubevideoen under) med inuitter som bygger igloo og det i et rasende tempo. Inuittene ser ut til å bruke tynne blokker og henter snø kun fra innenfor iglooens egen omkrets.  Byggverket  er et mesterverk. Ifølge dokumentaren bruker ikke disse inuittene stort mer enn en time på projektet(en sabla svær igloo), og iglooen utgjør huset for disse naturfolkene. Vi beundrer  det fantastiske byggverket på skjermen, ler litt av hvor flink det går an å være, og så drar vi på tur og bygger igloo. En norsk igloo.


Den norske iglooen:

Den norske Iglooen ser sånn ca ut som dette. Den har en meter tykke vegger er bygget av lave blokker for god stabilitet, veier mangfoldige tonn og kan holde fire fem mann i arbeid i en halv dag. Blokkene hentes utenfor iglooen og det er et salig styr å løfte på plass blokkene fra utsiden, ettersom man etterhvert må klarte på utsiden av iglooen samtidig som man bære steintunge snøblokker, uten å ødelegge byggverket man står på.
 
Denne iglooen bygde vi med klassen på tur i grøndalen i vinter. Dette er en typisk norsk igloo.. Hehe 
 

Min første inuittinspirerte igloo
Jeg og Marit i klassen har bestemt oss. Vi er i Reinheimen og idag skal det bygges igloo. Jeg tar fram snøsaga(en eminent snekkersag) og begynner å sage blokker, det er vanlig å skjære ut store blokker og vippe dem ut fra snøen en og en, mens inuittene skjærer en stor blokk og kutter så denne blokken i biter vertikalt slik at per kvadratmeter får man ikke en blokk, men kanskje fire eller 5 blokker. På denne måten er de mulig å få nok blokker til å bygge en igloo ved å kun ta snø innenfra, på tross av det begrensede arealet. Blokkene i denne typen igloo blir nødvendigvis mye tynnere enn vi er vant til i den norske modellen, og man skulle tro at kun en inuitt kan klare det mesterstykket det er å lage en igloo med så tynne blokker, men man kan jo ikke vite før man selv har prøvd.

Marit og jeg finner en god måte å fordele arbeidet på, og to av oss klarer å sette opp en rimelig ok igloo i løpet av kanskje tre timer, hvor all snøen stammer fra inne i iglooen. Det som er genialt med å bruke snø fra inne i selve iglooen er at man da vinner mye plass og sparer mye bæring, det kan kanskje være en liten kilde til hodepine og litt vanskelig, men det går. Iglooen vi bygde er den andre i bildet under(bak saga) og er stor nok til å huse resten av gruppa vår på 10 personer når vi sitter og har kveldsamling. Utenpå ser den kanskje ikke best ut, men hva mer kan man vente etter ett forsøk?
 
Iglooen foran er mindre enn den bak og ble satt opp av meg på ett par timer. Koselig for en enkel overnatting.
 Foto: Dag Erik Wold


Den riktige snøen

For å kunne lage igloo er man avhengig av å kunne lage blokker av snøen. Man skulle kaskje tro at det ofte er vanskelig å finne god nok snø til å lage igloo, men min erfaring er at så lenge det finnes snø som er blitt transportert av vinden(fokksnø) så vil det være gode muligheter for å kunne lage gode blokker. Et problem man kan komme over er at det er lagdelinger i snøen som gjør at blokkene deler seg og blir for små til å utgjøre godt byggemateriale. En løsning på det problemet som jeg fant ut funka greit var å ta ut digre blokker på rundt 100 x 60 cm, for så å snu blokka på tvers og dele opp blokka slik at man sager i samme retning som lagene og ikke på tvers av lagene. På den måten kan man fremdelses lage store fine blokker som ikke blir ødelagt i lagdelt snø uten å benytte seg av et alt for stort areal.
 

 Tips
-Et tips når man bygger igloo er å være nøyaktig med tilpassingen av blokkene, når man skjærer til blokkene bruker man hele tiden sentrum av iglooen for å få til riktige vinkler. Skjøtene mellom blokkene skal alltid være vannrette og blokkene bør skjæres så fint at hele sidene er i kontakt med hverandre.

 -Når man har satt på plass en ny blokk kan det være vanskelig å få den til å sitte fast, et dunk i siden av blokka mot den forrige blokka og ett dunk oppå blokka mot blokkene som ligger under kan da være vidundermedisin. I endel litteratur står det at man bør ha folk til å støtte opp veggen på iglooen under bygging, men min erfaring er at hvis blokkene trenger støtte har man fort gjort feil som kan forplante seg videre og man burde heller gjøre et bedre grunnarbeid. Det skal sies at det kan være nyttig å støtte opp den blokka som til enhver tid er satt inn sist(fordi denne kun er støttet fra en side), men det er fullt mulig å bygge en igloo uten å bruke støtte i det hele tatt.
 - Iglooen bygges i en spiral hvor de første blokkene kuttes ned til de nesten holder samme høyde som bakken det er ikke så viktig om man får en perfekt overgang fra lavt til høyere i iglooen, spiralformen kommer av seg selv når man begynner å bygge på andre runden, oppå den forrige.

Denne iglooen som passet perfekt til 2 personer ble satt opp på rundt halvannen time

 Fordeler med igloo framfor annen snøbolig.
1. Man trenger ikke massevis av dyp snø for å bygge igloo.
2. Det tar kortere tid å bygge (om forholdene ligger til rette for det, og man har øvd litt) enn en god snøhule med samme volum.
3. Man blir ikke like våt som når man graver snøhule.
4. Igloo ser bra ut.
5. Igloo er tøft.

Prøv selv
Det trengs litt øving for å bli god på å bygge igloo og selv har jeg en lang vei å gå. Men når det er sagt er det et overkommelig projekt, og en fin måte å skaffe ly på i vinterfjellet. Ta en titt på inuittene i filmen, forstå konseptet og kjør på.
 

2 kommentarer:

  1. Takk for grundig og fin innføring i igloo-bygging! Morsomt! Og så utrolig greit med litt tips og triks, det kommer veldig godt med neste gang snøen kommer til Karmøy!

    Ellers så må jeg få si at jeg synes standarden på de norske iglooene deres er bra, jeg (ikke at jeg har sett så veldig mange iglooer i mitt liv)! Men absolutt godkjent for min del!

    SvarSlett
  2. Kult, når flytter du inn? =)

    SvarSlett